Att sluta lyssna kan förändra ditt liv

Krönika i KungsbackaNytt

Krönikor
Charlotta Wortzelius

av Charlotta Wortzelius

Uppdaterad: 2009-12-16

3 minuters läsning

Jag är inte bara tandläkare, jag är mamma också. Minns ni den otäcka reklamfilmen med den obehagliga kvinnan som pratade sig varm om någon tandkräm? Oavsett kvaliteten på den reklamen så har den frasen etsat sig fast i alla fall mitt minne. Och i dag kan jag använda den själv: Jag är inte bara copywriter, jag är krönikör också.

I mitt arbetsliv har jag av någon anledning ofta haft anknytning till Göteborgs kranskommuner. Jag har haft kontorsjobb i både Partille och Lerum och nu skriver jag krönikor för Kungsbackas tidningsstolthet – KungsbackaNytt! Och vet ni, bland mina medkrönikörer finns ingen mindre än en himla käck göteborgare: Lasse Brandeby.

Jag tycker det är rätt stort. Från och med i dag och en vecka framåt kan ni läsa min krönika om småföretagande i KungsbackaNytt. Bläddra fram till sidan 12 så ser ni mitt alster bredvid en annons om julgranar.

Krönika i KungsbackaNytt 2009-12-16

Ansatsen är att försöka peppa Kungsbackaborna att bli egna företagare och  jag hoppas att jag lyckas. Och för att göra det enkelt för intresserade läsare publicerar jag även krönikan nedan:


Att sluta lyssna kan förändra ditt liv

Kristider. Lågkonjunktur. Elände. Ungdomsarbetslösheten är näst högst i hela Europa, i Kungsbacka högst i Göteborgsregionen. Människor letar desperat efter en mirakelmedicin mot vår tids stora samhällssjukdom. Kanske skulle småföretagandet kunna vara botemedlet?

Nej. Det kan inte bota. För alla människor har inte entreprenörskapet i sig. Sverige är fullt av jantelagsfjättrade trygghetsnarkomaner som hellre skulle hugga av sig handen än bli egna företagare. Det är inget fel med det. Men småföretagandet skulle kunna lindra en hel del – många av oss skulle kunna bli riktiga superentreprenörer. Om vi bara vågade.

Tragiskt många affärsidésfrön får aldrig planteras, gro och växa till något fantastiskt. Affärsidéer som om de förverkligats kunde ha blivit succéer som Spotify och spikmattan. Eller åtminstone blivit Kungsbackas populäraste kafé.

Varför vågar vi inte? Oftast är det inte någon avundsjuk ”medmänniska” som trycker ner dig utan den du ser i spegeln.  Den envisa inre rösten som säger ”Lilla vän, det där klarar inte du”. Tänk om vi kunde sluta lyssna på den. Vilka saker som skulle kunna hända.

Visst, i början är det osäkerhet, låg lön och knepiga blanketter som gäller. Riktiga hoppa-i-brunnen-dagar ibland. Men också oerhörda lyckokänslor som du aldrig kan få på samma sätt som anställd. Känslan av att ha fixat något så stort själv är oslagbar. Och du får ordning på ekonomin så småningom – staten ställer dessutom upp med starta-eget-bidraget det första halvåret.

Det är inte så farligt som du tror. Allt handlar om att våga och vilja. Att tro på dig själv och din förmåga. Du behöver inte ha den fulländade affärsidén – inställningen är mycket viktigare. Så skapa det jobb du vill ha om det inte finns. Bli stans bästa massör, noggrannaste revisor eller elektrikern som drar sladdar som ingen annan. Gör det som får just dig att glädjedansa. Då kommer du att göra det bäst av alla.

Så sluta lyssna på din inre röst – då kan vad som helst hända.

Charlotta Wortzelius

Mer om skribenten

Charlotta Wortzelius

Charlotta Wortzelius är frilansande copywriter och storyteller. Med storydriven copy och content hjälper hon företag att öka försäljningen, generera fler leads, få lojala kunder och ett starkare varumärke.

Förutom att skriva gillar hon att lära sig nya grejer, läsa böcker, soulmusik från 60-/70-talet och springa ganska långt i naturen. Hon bor med sambo och son i Stockholm.

Du kanske också gillar