Bra grejer som gör mitt liv som copywriter och företagare enklare och roligare

Mina favoritverktyg

Prima verktyg för skrivande, hemsidor och marknadsföring som jag (nästan) inte kan leva utan

Enklare liv någon? Tänkte väl det. Därför har jag satt ihop en lista med allsköns digitala pinaler som dagligen är till stor hjälp för mig. Det är ett gäng favoritverktyg för ett enklare skrivarliv, för att bygga bättre hemsidor och för en krångelfriare digital marknadsföring. Finfina verktyg och tjänster som helt enkelt gör jobblivet roligare, mer effektivt och sparar en hel del huvudvärk.

Håll till godo!

Och för att lägga alla kort på bordet: vissa länkar kan vara affiliatelänkar. Läs mer.

Skrivande

Grammarly

Grammarly

Ser till att dina engelska texter är felfria

Minns du din engelskalärare Gunilla från högstadiet? Hur hon kunde titta dig över axeln och vänligt påpeka att det ska vara you’re och inte your när du skrev din uppsats. Nu finns Gunilla i AI-form och heter Grammarly.

Denna supersmarta och lättanvända skrivassistent är en skänk från ovan för oss som inte har engelska som modersmål, men ändå skriver en hel del engelska texter och gärna vill att dessa ska hålla måttet. Som en outtröttlig hök övervakar Grammarly att dina alster är fria från stavfel, grammatiska fel och andra språkliga missar. Verktyget tipsar även om upprepningar (hur många gånger kan man egentligen skriva great?) och hur du kan omformulera och förkorta meningar. Kort sagt ett måste för oss som vill vara great writers även när vi skriver på engelska.

Hemsida

WordPress

WordPress

Verktyget nummer 1 när du vill bygga en egen hemsida eller blogg

Min ohotade favorit när det kommer till bloggande och webbplatser. Sedan jag och WordPress fann varandra 2010 har jag aldrig sneglat på andra webbpubliceringsverktyg.

Med WordPress användarvänliga gränssnitt och alla finfina teman och plugins som finns så kan jag få det precis som jag vill ha det. Dessutom är det gratis. Att låta WordPress vara motorn för Copy Charlottes hemsida är med andra ord ingenting jag tänker ändra på.

Divi

Divi

Lättanvänt och flexibelt premiumtema till WordPress som hjälper dig att bygga din drömhemsida

Idag finns det en oändlig mängd av teman till WordPress. Många av dem är gratis, men om du vill ha en riktigt bra hemsida så rekommenderar jag dig att satsa på ett premiumtema, dvs ett som kostar pengar. Du får större möjligheter, bättre funktioner och bättre support.

De lärde må tvista, men i mitt tycke är Divi från Elegant Themes ett av de absolut bästa på marknaden idag och också världens mest populära. Själv har jag använt det i flera år – bland annat för att bygga den här sajten.

Divi är en lättanvänd visuell sidbyggare (page builder) med drag’n’drop-funktion så att du enkelt kan bygga din hemsida precis som du vill ha den. Med tiden har temat bara blivit bättre och bättre (bland annat finns det många inbyggda färdiga layouter) och jag brukar säga att Divi kan vara det bästa som hänt sedan skivat bröd uppfanns. Dessutom finns det en lång rad plugins specialgjorda för Divi som ger dig ännu större möjligheter att bygga någonting riktigt bra. Plus en uppsjö av bra tutorials på YouTube om du behöver hjälp på vägen.

Hosting

Oderland

Oderland

Stabilt och miljövänligt webbhotell som laddar din sajt snabbt som ögat

Jag har provat flera olika webbhotell under årens lopp, både svenska och amerikanska, och aldrig varit riktigt nöjd. Men nu har jag i Oderland hittat ett webbhotell där det bara flyter på utan krångel och driftstopp. Du kan hosta hur många webbplatser du vill på samma konto och med det smidiga installationsverktyget kan man snabbt och enkelt med bara ett par klick installera WordPress utan tekniska kunskaper.

Att de har en kunnig support som snabbt svarar och jobbar med miljövänlig drift gör inte saken sämre. Låt Oderland ta hand om driften så kan du fokusera fullt ut på innehållet på din sajt.

Bilder

Shutterstock

Shutterstock

Mitt favoritställe för royaltyfria stockbilder

Givetvis är det allra bästa om du kan anlita en fotograf för att ta bra bilder till din webbplats eller blogg. Många är ju också själva mästare på att ta foton. Men har du varken tid eller möjlighet att få fram egna foton så är nätets bildbanker ett bra och prisvärt alternativ.

Det finns en hel del sajter därute, men när jag vill köpa royaltyfria stockbilder (foton, illustrationer eller vektorgrafik) är Shutterstock mitt val. Brett utbud och hyfsat bra priser.

Så att du vet ...

För att lägga alla kort på bordet: Vissa av länkarna i listan här ovanför är affiliatelänkar. Det betyder att jag tjänar en slant om du beslutar dig för att köpa en produkt jag rekommenderar och använder min länk. Detta gör det bland annat möjligt för mig att få mer tid att skapa bra innehåll på min sajt som kan vara till hjälp för andra.

Självklart innebär det ingen extra kostnad för dig att använda min länk och jag rekommenderar bara produkter som jag själv använder, gillar och tror att du också skulle kunna ha nytta av. Okej?