I dag kan alla ni som bläddrar fram till sidan 35 i veckans KungsbackaNytt läsa min krönika om att en företagare i så hög utsträckning som möjligt ska fokusera på det som hon eller han är bäst på. Resten ska, om plånboken tillåter, outsourcas.

Krönika KungsbackaNytt 100317För alla er som inte är Kungsbackabor eller känner för att besöka tidningens sajt, kommer krönikan nedan. Men var då medvetna om att ni missar ett förnämligt recept på italiensk fiskgratäng.


Allkonstnärer tjänar mindre pengar

– Dr Larsson, du kan väl ta hand om den där knäoperationen efter att du transplanterat det här hjärtat? Och sen har vi en patient som behöver lite psykoanalys efter lunch. Fixar du det?

– Inga problem. Jag tänkte ta tag i den där jättekön av diabetespatienter nere på 7:an också när jag ändå är igång.

Möjligtvis skulle denna dialog kunna utspela sig i en bisarr läkarserie på tv, men på ett normalt sjukhus skulle den vara ganska osannolik. Ingen skulle kräva av en läkare att han eller hon ska kunna allt.

Men så är det för oss småföretagare. Vi ska kunna allt, mer eller mindre. Förutom det givna, att vi ska vara experter på företagets kärnverksamhet, ska vi också ha koll på redovisning, marknadsföring, försäljning, juridik, datorrelaterade grejer och jag vet inte allt. En företagandets superhjälte med obegränsade krafter. Det är inte realistiskt.

Därför är mitt bästa tips till dig som driver, eller har planer på att starta, ett företag (och inte har möjlighet att anställa) att outsourca, outsourca, outsourca. Varför ska du slita ditt hår över debet och kredit, lära dig att göra snitsiga flyers i InDesign och osäkert snickra ihop avtal när det finns människor som är experter på detta? Personer som kan detta på sina fem fingrar och därför kan göra det mycket snabbare och bättre än du.

För att bygga ett framgångsrikt bolag ska du se till att fokusera på din kärnverksamhet, det just du gör allra bäst. Inte slösa din dyrbara tid på att bli någon slags företagandets allkonstnär.

Givetvis går det inte att lägga ut allt externt i en handvändning, plånboken har oftast en hel del att säga till om för ett nystartat företag, men så fort du känner att du har råd – gör dig av med allt som tar tid från det du är bäst på.

Jag minns själv vilken sten som föll från mitt hjärta den dagen jag la ut mitt företags ekonomi externt. Det var som en befrielse. Nu ser jag fram emot den dagen när jag blir av med faktureringen och försäljningen också. Då blir det champagne.