Särskrivningar – språklig utveckling eller ofog?

Ett ställningstagande för skriv ihop

Särskrivningar
Charlotta Wortzelius

av Charlotta Wortzelius

Uppdaterad: 2010-03-07

5 minuters läsning

Särskrivningar – språklig utveckling eller ofog?

SärskrivningarCopy writer, reklam byrå, reklam text. Ord som man tyvärr kan stöta på i dag eftersom särskrivning av sammansatta ord är ett fenomen som exploderat de senaste åren.

Många hävdar att det inte spelar någon roll eftersom läsaren ändå, om inte annat av sammanhanget, förstår vad skribenten menar. Men det förmildrar inte att det är ett språkligt fel. Språkpolis eller inte – särskrivning är allvarligt.

Skivad kalv lever med kul potatis. Visst, man förstår att det är beskrivningen av en flott söndagsmåltid, men egentligen förmedlar ju meningen att ett kreatur (som otroligt nog är vid liv trots att den består av flera skivade delar) lever i ett samboskap med en skojfrisk kartoffel.

Inom andra områden så som matematik, fysik eller geografi tolereras inga felaktigheter, men inom svenskan verkar vad som helst tillåtas. Och det trots att det hela faktiskt är väldigt enkelt: samtliga svenska sammansatta ord skrivs ihop. Punkt. Ibland med hjälp av ett bindestreck – men aldrig med ett mellanrum.

Vad ligger bakom särskrivningens utbredning?

Teorierna om vad som ligger bakom särskrivningens utbredning är flera. Ett par av dem är följande:

Inflytandet från engelskan

I engelskan skriver man inte ihop sammansatta ord. Sverige har i dag blivit ett mycket anglosaxigt land – det omnämns ibland t o m som USA:s 51:a delstat – och vår påverkan av det engelska språket är stark. Denna påverkan verkar även ha slagit igenom när det gäller det skrivandet – trots att engelskans särskrivningsprincip faktiskt inte fungerar att applicera på svenskan. Och nog borde vi svenskar ha bättre koll på vårt modersmål än engelskan?

Läs- och skrivinlärningen i skolan

När barn lär sig att läsa och skriva i skolan lär de sig inledningsvis att skriva sammansatta ord med bindestreck. När de sedan blir äldre, vanligtvis på mellanstadiet, säger läraren att de är så stora att de kan sluta skriva med bindestreck. Ibland gör skolbarn faktiskt som läraren säger. Och i dessa situationer är det ju synd att pedagogen i fråga då glömmer att förklara att bindestrecken inte ska ersättas av ett mellanslag.

Microsoft Words stavningskontroll

Alla som använder Word som ordbehandlare vet att programmets ordlista, innan användaren börjat lägga till ord själv, har sina begränsningar. Den har blivit bättre och bättre, men det krävs bara att du försöker skriva ett lite mer kreativt sammansatt ord för att den ska göra dig osäker med sin rödmarkering. Är du då inte helt säker i din språkbehandling är det lätt att luras att ordet ska skrivas isär. För gör du om ordet till två ord istället har du vips blivit av med den felsignalerande rödmarkeringen. Att ett okunnigt datorprogram ska få uppfostra skribenter till språkliga rackartyg på det här sättet.

Mobiltelefonernas T9-funktion

Många använder sig av mobiltelefonernas T9-funktion när de skriver sms. Ordlistorna har innan man själv börjat utöka dem stora brister. Det kan, som du säkert själv har märkt, räcka med att du försöker skriva det enklaste sammansatta ord för att telefonen ska säga ifrån. Det kan leda till att många börjar skriva isär orden för att slippa manickens gnäll – en vana som sedan sprider sig till det skrivande som sker utanför sms:andet.

Reklam och formgivning

De flesta professionella copywriters vet, förhoppningsvis, att ord skrivs ihop. Det vet förmodligen även de flesta formgivare. Men många formgivare tycker att det är fult med bindestreck och därför får det heta ”Vitlöks dressing” och ”Apelsinkrokant rulle” på förpackningarna. Och bland konsumenterna sprids uppfattningen att det är korrekt att skriva ord på detta sätt.

Företagen

Det är vanligt att företag inte vill skriva ihop sitt namn med andra ord. Orsaken till det är att de anser det vara ett sätt att vårda sitt varumärke. Ikea skriver exempelvis IKEA katalogen. Men att förknippas med språkliga fel kan inte vara någon speciellt bra varumärkesvård.

Uppfattningen att särskrivning är en del av språkets utveckling

Detta är fel. Visst är särskrivningen en form av utveckling, men all utveckling är inte av godo. Särskrivningens utbredning har att göra med okunskap och fungerar dessutom inte när det gäller svenskan. Ta bara och jämför den gamla klassikern sjuk sköterska och sjuksköterska. Språklig utveckling, är i de allra flesta fall positiv, men att skriva ihop sammansatta ord är grundkunskap som människor måste ha med sig. Att skriva isär orden förenklar inte förståelsen – de bara förvirrar läsaren och förvanskar det som ska sägas.

Att den snirkliga skrivstilen togs bort ur skolorna

I mitten av 70-talet togs den snirkliga skrivstilen bort ur skolorna och ersattes av en skrivstil där bara vissa bokstäver binds ihop. Förändringen innebar att mellanrummen mellan både orden och bokstäverna blev större. Detta ledde sedan till att många människor började skriva isär.

Kanske är det någon av dessa, kanske är det något annat som är boven i detta språkliga drama. Oavsett vad är det fel. Grundregeln är, som sagt, att inga sammansatta ord skrivs isär. Klart som korvspad.

Vi har språkregler för att vem som helst ska kunna läsa det skrivna. Därför måste man vara tydligare med vad man menar i skriven text än när man talar då det finns möjlighet till att reparera de missförstånd som kan ha uppstått för att man uttryckt sig tvetydigt eller rentav illa. Den möjligheten finns inte när man skriver. Det är nedanstående särskrivningar bevis på om inte annat.

Lustiga särskrivningar

30 års fest – är imponerad att någon kan vara vid liv efter att ha partajat i 30 år.

Arbeta med fel analys – verkar vara en korkad strategi.

Bad shorts – inga kortbyxor som man vill gå runt i.

Barn under kläder – rädda småttingarna innan de kvävs!

Brunstens batterier – är det de som används i massagestavar?

Ett styck mord – får det lov att vara något mer min herre?

Ett trumpet solo – varför vara sur när man musicerar?

Hand tvättas – före måltiden kanske?

Håll platsen – annars tar ju någon annan den.

Inte vara rädd för att visa fram fötterna – men tänk om de är fula och fulla med vårtor då …

Jäst svamp – en alkoholhaltig champinjon?

Kassa skåp – inte något att förvara dina värdefulla saker i.

Kassa ärenden – bra att få reda på var man ska gå när man har ett riktigt dåligt ärende.

Kyckling lever – det är ju tur för den.

Lång hårig – men kanske med en rakad skalle?

Morgon rockar – men kvällar suger fett.

Ren korv – vilken tur att man slipper äta smutsig korv.

Rök fritt – i dessa rökförbudstider är det bäst att passa på att bolma när man uppmanas till det.

Sjuk gymnast – vet han eller hon inte att det är farligt att idrotta när man är krasslig?

Sjö nära tomt – bryr sig den som ska till sjön om att det ligger en egendom i närheten?

Skivad kalv lever med kul potatis – visste inte att kreatur som är vid liv trots att de är skivade kunde leva i samboskap med en humoristisk kartoffel.

Skum tomte – mystisk liten nisse som skrämmer barnen?

Skygg lapp – en blyg same?

Släng gungan – den är förmodligen trasig.

Snodd mapp – trodde inte att varuhusen krängde stulet kontorsmateriel.

Snor kråka – det är tydligen attraktivt att stjäla dessa flygfän.

Super under ställ – varför dricka sin alkohol under en hållare?

Tio års jubileum – måste vara något riktigt högtidligt som firas ett helt decennium.

Tänd knapp – vem är denna knapp tänd på tro?

Vår rea – bra att ni sa det, trodde att det var någon annans.

Är du djur och naturintresserad? – nej, jag är varken kreatur eller intresserad av skog och mark.

Regler finns inom matematiken, i trafiken och när man spelar monopol – man kan helt enkelt inte göra hur som helst. Detsamma gäller när man skriver det svenska språket. Missförstå mig inte – man ska självklart skriva fritt och med sin egna stil. Men inte fel. Kan vi inte bara bestämma det nu?

Tack på förhand.

Charlotta Wortzelius

Mer om skribenten

Charlotta Wortzelius

Charlotta Wortzelius är frilansande copywriter och storyteller. Med storydriven copy och content hjälper hon företag att öka försäljningen, generera fler leads, få lojala kunder och ett starkare varumärke.

Förutom att skriva gillar hon att lära sig nya grejer, läsa böcker, soulmusik från 60-/70-talet och springa ganska långt i naturen. Hon bor med sambo och son i Stockholm.

Du kanske också gillar

Inga resultat hittades

Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.

Inga resultat hittades

Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.