Svängigast i stan

Charlotta Wortzelius
Charlotta Wortzelius
Senast uppdaterad: 19 april 2009

Ett mycket trevligt inslag under gårdagens Köpenhamnsvistelse var alla dessa gatumusikanter. I varje hörn fanns de. Skickliga som attan var de. Och glada. Jag, som vant mig vid den blockflöjtsblåsande kvinnan utanför Nordstan som endast har en ton i repertoaren alternativt någon tafflig House of the rising sun-plinkande yngling med bli-den-nye-Bob Dylan-drömmar, var hänförd. Det här var något helt annat. Låt mig presentera en kavalkad av gatumusikantshits.

gatumusikant-piano

Ett piano på gatan! Något sådant har jag aldrig sett tidigare. Och han var så fantastiskt duktig, killen. En gatans Duke Ellington.  

gatumusikant-grupp-pa-torg1

Ett gäng gubbar som lirar gladjazz på torget. Angenämt, om ni frågar mig.

gatumusikant-vid-bord1

Två musikanter med en lite mer offensiv taktik. De stegade helt enkelt fram till kaféborden, ett efter ett, och spelade en privat sång för respektive kaffedrickare. Och sträckte sedan fram hatten för att inkassera gaget för insatsen. En beundransvärd framåtanda som jag hoppas betalade sig.

gatumusikant-trumlada

En lycklig kille med gitarr, headset och en röst som skulle skicka honom vidare i vilken Idol-uttagning som helst sjöng glada sånger. Ackompanjerad av en snubbe på världens fiffigaste instrument – trumlådan. En sådan vill jag ha. Tänk att kunna spela på sin stol!

gatumusikant-luffare

En luffarklädd speleman som med flinka fingar trakterar sin fela.

gatumusikant-jazzband-vid-nyhavn

Och slutligen jazzbandet som mycket förtjänstfullt underhöll oss vid Nyhavn. Att människor, alltså de som hade pengar i börsen och inte bara ett svenskt Visa-kort, gav dessa gatujazzgossar hundralappar istället för en femma eller tia, som brukligt är, när de gick runt och samlade in sitt gage vittnar om hur uppskattade de var.

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing. Och svänger gör de, Köpenhamns gatumusikanter.

Mer om
skribenten

Charlotta Wortzelius

Charlotta Wortzelius är frilansande copywriter och hjälper sina kunder med copy, idéer och kommunikation som förbättrar försäljningen, ger fler leads, ökad trafik och bygger varumärket. Förutom att skriva gillar hon att lära sig nya grejer, läsa böcker, soulmusik från 60-/70-talet och vara i naturen. Hon bor med sambo, son och katter i Stockholm.

Du kanske också gillar

Ännu en gratulation på sin plats

I gårdagens inlägg var jag i gratulationstagen och det fortsätter jag med i dag. Dagens (något försenade) grattis går till Systembolagets reklamfilm "Tonårsfesten", producerad av Esteban, som vann pris som 2009 års bästa reklamfilm på onsdagens Roygalan. En...

Grattis Volkswagen, det är ni värda!

Glädjen har segrat! Svenska Volkswagens film "Pianotrappan" har blivit världens mest spridda virala film någonsin. Filmen där trappan på Odenplans tunnelbanestation gjorts om till ett fungerande piano är den film det har snackats alla mest om i världens alla sociala...

Äntligen tar media sitt samhällsansvar!

Jag har två stunder på dagen då jag verkligen kan koppla av. När jag åker spårvagn till kontoret och när jag åker hem igen. För att skona mig själv och min hjärna som ständigt går på högvarv nuförtiden har jag beslutat att jag får inte göra någonting annat än att glo...