Stoppa ”is”-reformen nu!

Charlotta Wortzelius
Charlotta Wortzelius
Senast uppdaterad: 29 augusti 2009

Jag ska ha kräftskiva ikväll. Enbart jag och en kamrat kommer att närvara. Det är tydligen inte okej – i går fick jag veta av en på mitt kontor att om man bara är två personer så är det ingen kräftskiva. Nehej, vad är det då då? En kräftmiddag på tu man hand? Snick snack säger jag – klart som korvspad att det är en kräftskiva oavsett hur många vi är.

Eller jag kanske ska kalla festen det mer lätt och lediga ”kräftis”. Alltså, vad är det med alla dessa ”is”-ord? Varför måste människor ta ner helt vanliga hederliga ord till dagisnivå genom att göra om dem till ”is-ord”. Det senaste jag snappade upp är att svininfluensan tydligen kallas ”svinis” i folkmun. Jösses!

Det börjar verkligen gå inflation i detta och kanske är jag den enda som stör sig på fenomenet. Och jag är inte heller den som är konsekvent i sitt ogillande – kanske ett tecken på svaghet – att säga t.ex. dagis, kompis, bästis och trummis har jag förlikat mig med, inga problem där. 

Det är ord som mellis, prommis, sällis, knytis och Mallis jag inte klarar av. Och det värsta av dem alla: kramiz. Märk väl att man i detta ord även får med det skojiga z:at som en bonus. Snacka om jackpot för den som vill gullifiera sitt språk.

Nej, varför kan vi över 12 år inte prata som vuxna människor istället för att sänka oss till detta snuttefiltsspråk? Innan spridningen blir för stor – jag har nämligen noterat att detta överkäcka tilltag börjat sprida sig även i våra samhälleliga instanser:

Kyrkis

I vårt alltmer sekulariserade land försöker nu kyrkan att locka till sig människor med hjälp av det käcka ”Kyrkis”. Vad är detta? Inte lockar det mig till kyrkan i alla fall. Det finns anledning till oro om utvecklingen sprider sig ytterligare i samhället. Nästa steg kanske är:

– Syns sen, måste dra ner till ”Jobbis” och ser om de har några kneg att söka

– Jag sticker till ”Postis” och lämnar in ett paket

– Älskling, jag går till ”Systemis” och köper ett gott vin till i kväll

Vem vet. Och kanske är det bara så att jag inte fattat. Kanske är så att det helt enkelt är gulligt som gäller på 2000-talet. Kanske ska jag ta mitt korrekta och trista språkbruk och stoppa upp det någonstans.

Är det så vill jag skicka följande meddelande till min kompis:
Välkommen hem till mig på kräftis ikväll! Det blir knytis och ät inget mellis innan för det blir gott om godis. Klä dig som en brallis och träffar du nån Svennis, Kattis eller Nettis, ta sällis med dem hit till vår kräftis. Kommer du för sent är du en dummis. Kramiz

——————————————————————————————
Svänger
Att vakna upp pigg och fräsch en lördagsmorgon. Inte varje lördag det sker …

Svänger inte
Att behöva ägna sig åt städning på en lördag. Segt.

Mer om
skribenten

Charlotta Wortzelius

Charlotta Wortzelius är frilansande copywriter och hjälper sina kunder med copy, idéer och kommunikation som förbättrar försäljningen, ger fler leads, ökad trafik och bygger varumärket. Förutom att skriva gillar hon att lära sig nya grejer, läsa böcker, soulmusik från 60-/70-talet och vara i naturen. Hon bor med sambo, son och katter i Stockholm.

Du kanske också gillar

Ännu en gratulation på sin plats

I gårdagens inlägg var jag i gratulationstagen och det fortsätter jag med i dag. Dagens (något försenade) grattis går till Systembolagets reklamfilm "Tonårsfesten", producerad av Esteban, som vann pris som 2009 års bästa reklamfilm på onsdagens Roygalan. En...

Grattis Volkswagen, det är ni värda!

Glädjen har segrat! Svenska Volkswagens film "Pianotrappan" har blivit världens mest spridda virala film någonsin. Filmen där trappan på Odenplans tunnelbanestation gjorts om till ett fungerande piano är den film det har snackats alla mest om i världens alla sociala...

Äntligen tar media sitt samhällsansvar!

Jag har två stunder på dagen då jag verkligen kan koppla av. När jag åker spårvagn till kontoret och när jag åker hem igen. För att skona mig själv och min hjärna som ständigt går på högvarv nuförtiden har jag beslutat att jag får inte göra någonting annat än att glo...