Skrivmaskinen smattrar sin stridssignal

Charlotta Wortzelius
Charlotta Wortzelius
Senast uppdaterad: 12 maj 2009

Jag har precis avslutat boken Jag var självlockig, moderlös, gripande och ett monster av förljugenhet – en biografi om Marianne Höök av Annette Kullenberg.

Det är en bok och ett liv som berör. En mycket fascinerande kvinna denna Marianne Höök – en framstående skribent och modeikon under 50- och 60-talen. Ett av den tidens vassaste pennskaft. Så här skriver hon själv om känslan hon får när skrivandet flyter:

”Ingenting kan mäta sig med de saliga ögonblick när man känner hur det rinner till i huvudet. Hur logiska (nåja) tankeled ställer upp sig bakom varandra , var och en skyddande den framför stående. Infallen rider på ystra hästar utefter fronten och mönstrar stridsglatt och övermodigt trupperna. Lyckade metaforer och stulna citat vajar som vimplar från lansspetsarna och så smattrar skrivmaskinen sin stridssignal.”

Att stjäla citat kanske inte är något man bör ägna sig åt, men annars är det så fint beskrivet tycker jag. Den där fantastiska känslan man får när orden bara kommer av sig själv. Känslan som gör att skriva copy är världens bästa jobb.

Mer om
skribenten

Charlotta Wortzelius

Charlotta Wortzelius är frilansande copywriter och hjälper sina kunder med copy, idéer och kommunikation som förbättrar försäljningen, ger fler leads, ökad trafik och bygger varumärket. Förutom att skriva gillar hon att lära sig nya grejer, läsa böcker, soulmusik från 60-/70-talet och vara i naturen. Hon bor med sambo, son och katter i Stockholm.

Du kanske också gillar

Ännu en gratulation på sin plats

I gårdagens inlägg var jag i gratulationstagen och det fortsätter jag med i dag. Dagens (något försenade) grattis går till Systembolagets reklamfilm "Tonårsfesten", producerad av Esteban, som vann pris som 2009 års bästa reklamfilm på onsdagens Roygalan. En...

Grattis Volkswagen, det är ni värda!

Glädjen har segrat! Svenska Volkswagens film "Pianotrappan" har blivit världens mest spridda virala film någonsin. Filmen där trappan på Odenplans tunnelbanestation gjorts om till ett fungerande piano är den film det har snackats alla mest om i världens alla sociala...

Äntligen tar media sitt samhällsansvar!

Jag har två stunder på dagen då jag verkligen kan koppla av. När jag åker spårvagn till kontoret och när jag åker hem igen. För att skona mig själv och min hjärna som ständigt går på högvarv nuförtiden har jag beslutat att jag får inte göra någonting annat än att glo...