Särskrivningar – ett brandtal

Charlotta Wortzelius
Charlotta Wortzelius
Senast uppdaterad: 13 augusti 2009

Jag är en person och Copy Charlotte är ett företag som tar stark ställning mot särskrivningar. Då jag inte känner till någon bra barrikad så håller jag mitt tal här på bloggen istället. En varning för långt blogginlägg är på sin plats – men brandtal mot riktiga ofog kan faktiskt inte hållas korta. Håll till godo.

Copy writer, reklam byrå, reklam text. Ord som man tyvärr kan stöta på i dag eftersom särskrivning av sammansatta ord är ett fenomen som exploderat de senaste åren. Många hävdar att det inte spelar någon roll eftersom läsaren ändå, om inte annat av sammanhanget, förstår vad skribenten menar. Men det förmildrar inte att det är ett språkligt fel. Språkpolis eller inte – särskrivning är allvarligt.

Skivad kalv lever med kul potatis. Visst, man förstår att det är beskrivningen av en flott söndagsmåltid, men egentligen förmedlar ju meningen att ett kreatur (som otroligt nog är vid liv trots att den består av flera skivade delar) lever i ett samboskap med en skojfrisk kartoffel. Inom andra områden så som matematik, fysik eller geografi tolereras inga felaktigheter, men inom svenskan verkar vad som helst tillåtas. Och det trots att det hela faktiskt är väldigt enkelt: samtliga svenska sammansatta ord skrivs ihop. Punkt. Ibland med hjälp av ett bindestreck – men aldrig med ett mellanrum.

Teorierna om vad som ligger bakom särskrivningens utbredning är flera. Ett par av dem är följande:

Inflytandet från engelskan
I engelskan skriver man inte ihop sammansatta ord. Sverige har i dag blivit ett mycket anglosaxigt land – det omnämns ibland t o m som USA:s 51:a delstat – och vår påverkan av det engelska språket är stark. Denna påverkan verkar även ha slagit igenom när det gäller det skrivandet – trots att engelskans särskrivningsprincip faktiskt inte fungerar att applicera på svenskan. Och nog borde vi svenskar ha bättre koll på vårt modersmål än engelskan?

Läs- och skrivinlärningen i skolan
När barn lär sig att läsa och skriva i skolan lär de sig inledningsvis att skriva sammansatta ord med bindestreck. När de sedan blir äldre, vanligtvis på mellanstadiet, säger läraren att de är så stora att de kan sluta skriva med bindestreck. Ibland gör skolbarn faktiskt som läraren säger. Och i dessa situationer är det ju synd att pedagogen i fråga då glömmer att förklara att bindestrecken inte ska ersättas av ett mellanslag.

Microsoft Words stavningskontroll
Alla som använder Word som ordbehandlare vet att programmets ordlista, innan användaren börjat lägga till ord själv, har sina begränsningar. Den har blivit bättre och bättre, men det krävs bara att du försöker skriva ett lite mer kreativt sammansatt ord för att den ska göra dig osäker med sin rödmarkering. Är du då inte helt säker i din språkbehandling är det lätt att luras att ordet ska skrivas isär. För gör du om ordet till två ord istället har du vips blivit av med den felsignalerande rödmarkeringen. Att ett okunnigt datorprogram ska få uppfostra skribenter till språkliga rackartyg på det här sättet.

Mobiltelefonernas T9-funktion
Många använder sig av mobiltelefonernas T9-funktion när de skriver sms. Ordlistorna har innan man själv börjat utöka dem stora brister. Det kan, som du säkert själv har märkt, räcka med att du försöker skriva det enklaste sammansatta ord för att telefonen ska säga ifrån. Det kan leda till att många börjar skriva isär orden för att slippa manickens gnäll – en vana som sedan sprider sig till det skrivande som sker utanför sms:andet.

Reklam och formgivning
De flesta professionella copywriters vet, förhoppningsvis, att ord skrivs ihop. Det antar jag att även de flesta formgivare gör. Men många formgivare tycker att det är fult med bindestreck och därför får det heta ”Vitlöks dressing” och ”Apelsinkrokant rulle” på förpackningarna. Och bland konsumenterna sprids uppfattningen att det är korrekt att skriva ord på detta sätt.

Företagens inflytande
Det är vanligt att företag inte vill skriva ihop sitt namn med andra ord. Orsaken till det är att de anser det vara ett sätt att vårda sitt varumärke. Ikea skriver exempelvis IKEA katalogen. Men att förknippas med språkliga fel kan inte vara någon speciellt bra varumärkesvård.

Uppfattningen att särskrivning är en del av språkets utveckling
Detta är fel. Visst är särskrivningen en form av utveckling, men all utveckling är inte av godo. Särskrivningens utbredning har att göra med okunskap och fungerar dessutom inte när det gäller svenskan. Ta bara och jämför den gamla klassikern sjuk sköterska och sjuksköterska. Språklig utveckling, är i de allra flesta fall positiv, men att skriva ihop sammansatta ord är grundkunskap som människor måste ha med sig. Att skriva isär orden förenklar inte förståelsen – de bara förvirrar läsaren och förvanskar det som ska sägas.

Att den snirkliga skrivstilen togs bort ur skolorna
I mitten av 70-talet togs den snirkliga skrivstilen bort ur skolorna och ersattes av en skrivstil där bara vissa bokstäver binds ihop. Förändringen innebar att mellanrummen mellan både orden och bokstäverna blev större. Detta ledde sedan till att många människor började skriva isär.

Kanske är det någon av dessa, kanske är det något annat som är boven i detta språkliga drama. Oavsett vad är det fel. Grundregeln är, som sagt, att inga sammansatta ord skrivs isär. Klart som korvspad.

Vi har språkregler för att vem som helst ska kunna läsa det skrivna. Därför måste man vara tydligare med vad man menar i skriven text än när man talar då det finns möjlighet till att reparera de missförstånd som kan ha uppstått för att man uttryckt sig tvetydigt eller rentav illa. Den möjligheten finns inte när man skriver. Regler finns inom matematiken, i trafiken och när man spelar monopol – man kan helt enkelt inte göra hur som helst. Detsamma gäller när man skriver det svenska språket.

En ihopskrivningarnas riddare har talat. Tack för att ni tagit er tid.

——————————————————————————————

Svänger
Att jag ska se det fina bandet Deportees på Pusterviksbaren ikväll.

Svänger inte
Att Skrivihop.nu inte finns kvar. Det har sajten i och för sig inte gjort sedan 2003, men det är lika sorligt varje gång jag tänker på det.

Mer om
skribenten

Charlotta Wortzelius

Charlotta Wortzelius är frilansande copywriter och hjälper sina kunder med copy, idéer och kommunikation som förbättrar försäljningen, ger fler leads, ökad trafik och bygger varumärket. Förutom att skriva gillar hon att lära sig nya grejer, läsa böcker, soulmusik från 60-/70-talet och vara i naturen. Hon bor med sambo, son och katter i Stockholm.

Du kanske också gillar

Ännu en gratulation på sin plats

I gårdagens inlägg var jag i gratulationstagen och det fortsätter jag med i dag. Dagens (något försenade) grattis går till Systembolagets reklamfilm "Tonårsfesten", producerad av Esteban, som vann pris som 2009 års bästa reklamfilm på onsdagens Roygalan. En...

Grattis Volkswagen, det är ni värda!

Glädjen har segrat! Svenska Volkswagens film "Pianotrappan" har blivit världens mest spridda virala film någonsin. Filmen där trappan på Odenplans tunnelbanestation gjorts om till ett fungerande piano är den film det har snackats alla mest om i världens alla sociala...

Äntligen tar media sitt samhällsansvar!

Jag har två stunder på dagen då jag verkligen kan koppla av. När jag åker spårvagn till kontoret och när jag åker hem igen. För att skona mig själv och min hjärna som ständigt går på högvarv nuförtiden har jag beslutat att jag får inte göra någonting annat än att glo...