Jag visste väl det!

Charlotta Wortzelius
Charlotta Wortzelius
Senast uppdaterad: 7 maj 2009

Nu är det avgjort – göteborgarna är roligast i landet. Sveriges humorpreferenser redovisas i Aftonbladet och nu är det tydligen vetenskapligt bevisat att gubbarna är góast på Sveriges framsida. En av stadens söner, Ingvar Oldsberg, förklarar förstapriset med att Götlaborg pga influenserna från resten av världen, kontakterna med t ex Västerhavet, England och Holland och Amerikalinjen gav ett mixat samhälle där humorn och förståelsen frodades. Det är möjligt. Och en tradition som kanske har fortsatt i och med Kielfärjan som i nutid berikar vår stad med germansk komik.

Och ytterligare en del av förklaringen till att varje dag är en skrattfest, är tydligen att göteborgaren tar sig tid att prata en minut eller två med den de möter. Allt enligt Oldsberg. Det vet jag inte om jag märkt av, men det låter ju onekligen trevligt. Kanske är det pga att jag är inflyttad som jag missat detta sympatiska särdrag hos min hemstad. Men jag ska absolut studera fenomenet nästa gång jag vistas i folkvimlet på Avenyn. Se om På spåret-föredettingens teori kan verifieras.

Föga överraskande är ordvitsarna enligt artikeln de góa gubbarnas (och gummornas också hoppas jag) specialitet. I Göteborg är ju ordvitsar lika säkert som amen i kyrkan har jag förstått. Aftonbladet bjuder på följande smakprov:

– Blir inte barnen trötta av att hålla på och hoppa där på lekplatsen?
– Jo, studsmatta!

Humor, mina damer och herrar. Humor. Något att ta efter för Stockholms stela snubbar, Trelleborgs trista typer och Degerfors dryga dönickar. Och här är ett tips för att ni ska ha en chans nästa gång landets städer möts i komikkamp; www.ordvits.se Läs, begrunda och ta stegvis in i era vardagskonversationer. Så kanske vi ses på prispallen nästa gång.

Grattis Göteborg! Härligt vitsat, skojat och lustigkurrat. Oldsberg nämner Västerhavet och Amerikalinjen. Må så vara. Men jag tror mer att förklaringen ligger i den här vedertagna sanningen:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=EzGCNZDe9bU]

Mer om
skribenten

Charlotta Wortzelius

Charlotta Wortzelius är frilansande copywriter och hjälper sina kunder med copy, idéer och kommunikation som förbättrar försäljningen, ger fler leads, ökad trafik och bygger varumärket. Förutom att skriva gillar hon att lära sig nya grejer, läsa böcker, soulmusik från 60-/70-talet och vara i naturen. Hon bor med sambo, son och katter i Stockholm.

Du kanske också gillar

Ännu en gratulation på sin plats

I gårdagens inlägg var jag i gratulationstagen och det fortsätter jag med i dag. Dagens (något försenade) grattis går till Systembolagets reklamfilm "Tonårsfesten", producerad av Esteban, som vann pris som 2009 års bästa reklamfilm på onsdagens Roygalan. En...

Grattis Volkswagen, det är ni värda!

Glädjen har segrat! Svenska Volkswagens film "Pianotrappan" har blivit världens mest spridda virala film någonsin. Filmen där trappan på Odenplans tunnelbanestation gjorts om till ett fungerande piano är den film det har snackats alla mest om i världens alla sociala...

Äntligen tar media sitt samhällsansvar!

Jag har två stunder på dagen då jag verkligen kan koppla av. När jag åker spårvagn till kontoret och när jag åker hem igen. För att skona mig själv och min hjärna som ständigt går på högvarv nuförtiden har jag beslutat att jag får inte göra någonting annat än att glo...