Söndagsgästkrönikan: På internet härjar språkpoliserna fritt – bland bloggare som knappt lärt sig stava

Charlotta Wortzelius
Charlotta Wortzelius
Senast uppdaterad: 26 april 2009

Internet är en plats för amatörer, konstaterar journalisten och författaren Fredrik Virtanen på debattsajten Newsmill. Och det har han, naturligtvis, rätt i.

Få människor tror att de kan ge aktieråd, byta motor på bilen, döma en basketmatch eller laga ett brutet ben.
De skulle heller aldrig ens försöka.

Däremot så tror varenda jävel att hon kan skriva.
Och det är internet ett bevis på.

Det ligger nära till hands att bränna av ett leende, både snett och ironiskt. För när majoriteten (?) av landets bloggare inte har lyckats utveckla sitt språk sedan mellanstadiet (är k-v-a-r på mellanstadiet?) så är det, faktiskt, lätt att bli raljant.

Det går att dra på munnen åt det faktum att någon skriver en vardagsblogg och tror att det i själva verket handlar om en ”vardags blogg”.

Det går att kosta på sig ett skratt när trivialiteter tas till helt nya höjder, förklaras i meningar ihopsatta till stycken med på måfå utslängda skiljetecken. Och man kan då med ett höjt ögonbryn undra om ens skribenten förstått eller bryr sig om vad hon skrivit.

Och det går att skoja om att någon h-e-l-t utesluter personliga pronomen (nytt stilistiskt grepp? ett närmande av italienskan?) och samtidigt, inkonsekvent som få, plockar bort de bokstäver som inte hörs i uttalet. Och dessutom slänger in smajlisar som antingen är glada, arga, ledsna, fundersamma, uppspelta, generade eller förvånade på härs och tvärs i texten som om någon inbillat skribenten att det är omöjligt att förklara sinnesstämningar med bokstäver som bildar ord.

Och när man stängt ned den ena vardagsbloggen och just öppnat upp den andra så kan man krasst konstatera att internet inte bara är ett forum för amatörerna och deras bloggar. Det är också ett utrymme där språkpoliserna tillåts härja fritt och stärker sina egon genom att slå vilt omkring sig med batongerna.

Och de taffliga bloggarna har ingen aning om att de blir träffade. För de känner inte slagen.

– Marängen

Uppsnappat på MSN: ”Fan vad irriterande att jag inte kan skriva kolon och S utan att det kommer upp en smajli.”

Mer om
skribenten

Charlotta Wortzelius

Charlotta Wortzelius är frilansande copywriter och hjälper sina kunder med copy, idéer och kommunikation som förbättrar försäljningen, ger fler leads, ökad trafik och bygger varumärket. Förutom att skriva gillar hon att lära sig nya grejer, läsa böcker, soulmusik från 60-/70-talet och vara i naturen. Hon bor med sambo, son och katter i Stockholm.

Du kanske också gillar

Ännu en gratulation på sin plats

I gårdagens inlägg var jag i gratulationstagen och det fortsätter jag med i dag. Dagens (något försenade) grattis går till Systembolagets reklamfilm "Tonårsfesten", producerad av Esteban, som vann pris som 2009 års bästa reklamfilm på onsdagens Roygalan. En...

Grattis Volkswagen, det är ni värda!

Glädjen har segrat! Svenska Volkswagens film "Pianotrappan" har blivit världens mest spridda virala film någonsin. Filmen där trappan på Odenplans tunnelbanestation gjorts om till ett fungerande piano är den film det har snackats alla mest om i världens alla sociala...

Äntligen tar media sitt samhällsansvar!

Jag har två stunder på dagen då jag verkligen kan koppla av. När jag åker spårvagn till kontoret och när jag åker hem igen. För att skona mig själv och min hjärna som ständigt går på högvarv nuförtiden har jag beslutat att jag får inte göra någonting annat än att glo...